🔺 کوه دماوند را بیشتر بشناسیم
قله دماوند (Damavand) در منطقه کوهستانی البرز مرکزی و در استان مازندران، بخش لاریجان و شهرستان آمل قرار گرفته است. دماوند بلندترین قله ایران و خاورمیانه و همچنین بلندترین قله آتشفشانی آسیاست. تاکنون ۷ جانپناه و پناهگاه در دامنههای این کوه ساخته شدهاست و ۴ مسیر رایج کوهنوردی برای صعود به آن وجود دارد. قله منفرد دماوند بلندترین کوه در ایران، خاورمیانه و بلندترین قله آتشفشانی آسیاست. این قله از نظر برجستگی نسبت به زمینهای اطراف (prominent) در رتبه ۱۲جهانی قرار دارد و بیستمین قله فهرست کوههای بالای ۵۰۰۰ متری دنیاست.
🔸 ارتفاع دماوند
برای دماوند در منابع مختلف اعداد متفاوتی به عنوان ارتفاع گزارش شدهاست که از ۵۵۴۳ متر تا ۶۴۰۰ متر هم مشاهده میشود و ارتفاعی که اکثر کوهنوردان به خاطر سپردهاند و استفاده میکنند ۵۶۷۱ متر است. ولی طبق اندازهگیریهای سازمان نقشه برداری کشور در سال ۱۳۸۵، ارتفاع دقیق قله دماوند ۵۶۰۹ متر است.
🔸 جانپناه و پناهگاه
تاکنون ۷ جانپناه و پناهگاه در مسیرهای اصلی صعود دماوند ساخته شدهاست که عبارتند از:
• مسجد صاحب الزمان (گوسفندسر
🔸 مسیرهای صعود
به صورت کلی برای رسیدن به قله دماوند مسیرهای متفاوتی وجود دارد که میتوان آنها را به دو دسته صعود از یال و یخچال تقسیمبندی کرد. ۱۶ مسیر شناخته شده یال وجود دارد که رایجترین آنها صعود از یالهای جنوبی، غربی، شمالی و شمال شرقی است.
مسیر جنوبی؛ رایجترین و پرترددترین مسیر صعود به دماوند مسیر جنوبی است. کوهپیمایی این مسیر از مکانی موسوم به دوراهی آغاز میشود که در آن راه خاکی به سمت مسجد از مسیر آسفالت بین پلور و رینه جدا میشود. پس از عبور از مسجد و گوسفند سرا به بارگاه سوم میرسد و پس از آن با صعود از یال مستقیم جنوبی و عبور از کنار آبشار یخی به تپه گوگردی و در نهایت قله میانجامد. پاکوبهای این مسیر به علت تردد بالا بسیار واضح و همچنین درگیری با سنگ در این مسیر وجود ندارد.
مسیر غربی؛ مسیر غربی از پارکینگ در ارتفاع حدود ۳۴۰۰ متر آغاز میشود و پس از حدود ۳ ساعت کوهپیمایی به پناهگاه سیمرغ میرسد و با ادامه مسیر بر روی یال غربی به قله منتهی میشود. در پناهگاه سیمرغ آب وجود دارد و شیب انتهای مسیر غربی به نسبت زیاد است.
مسیر شمالی؛ مسیر شمالی از سنگ بزرگ واقع در جنوب غربی روستای ناندل شروع میشود. این مسیر دو جانپناه در ارتفاعهای ۴۰۰۰ متر معروف به جانپناه۴۰۰۰) ) و ۴۷۰۰ متر (معروف به جانپناه ۵۰۰۰) دارد. ابتدای مسیر دشت ناندل است و مسیر قبل و بعد از جانپناه ۵۰۰۰ با دست به سنگ همراه است. این مسیر به غیر از گوسفند سرای ابتدایی آب آشامیدنی ندارد و در قسمتهای پایانی شیب زیادی دارد که منجر به سنگینی کوله و سختی صعود است.
مسیر شمال شرقی؛ مسیر شمال شرقی به نسبت مسیرهای دیگر طولانیتر است. این مسیر از روستای حاجی دلا در شمال قله آغاز میشود و پس از عبور از گوسفند سرا و دشت چمن به تخت فریدون میرسد و پس از جانپناه تخت فریدون با تراورس یخچال عروسکا در انتهای مسیر با یال شمالی یکی میشود و به قله میانجامد. برگشت از مسیر شمال شرقی معمولا به علت وجود شن اسکی بزرگ از سمت روستای گزنه و منطقه استله سرانجام میگیرد.